Great glories of chanting Mahamantra – கலியையும் பலி கொள்ளும் (yes, it wins over even the bad Kali times)!
"HARE RAMA HARE RAMA RAMA RAMA HARE HARE
HARE KRISHNA HARE KRISHNA KRISHNA KRISHNA HARE HARE"
The mahamantra has 16 words. This Kirtan has 16 stanzas, and each stanza seems to glorify the words in the Mahamantra!
The Kirtan in Tamil, its transliteration in English and explanation in English are presented here.
The Kirtan is set in the same melodious Raga as the Mahamantra Kirtan sung by Sri Sri Swamiji.
SEE BELOW: Kirtan on Mahamantra benefits in Tamil, English and verses meaning in english!
கலியையும் பலி கொள்ளும் துளி நியமமும் இல்லாத
கீர்த்தனம் பாடீரே! கீர்த்தனம் பாடீரே!
ஹரே ராம ஹரே ராம ராம ராம ஹரே ஹரே
ஹரே க்ருஷ்ண ஹரே க்ருஷ்ண க்ருஷ்ண க்ருஷ்ண ஹரே ஹரே
ஈரெட்டா வரணத்தை நீக்கியே முக்தி நல்கிடும்
ஈரெட்டு சொற்கள் கொண்ட கீர்த்தனம் பாடீரே! (ஹரே ராம ஹரே ராம)
மண்ணுலக ஆசைகளும் விண்ணுலக ஆசைகளும்
கணப்பொழுதில் நல்கிடும் கீர்த்தனம் பாடீரே! (ஹரே ராம ஹரே ராம)
பொருளோ செலவில்லை எனினும் அருளோ குவிந்திடும்
கருவில் வாராது காக்கும் கீர்த்தனம் பாடீரே! (ஹரே ராம ஹரே ராம)
பண்டிதன் முதற்க்கொண்டு பாமரன் வரையிலும்
அண்டி பிழைத்திடும் கீர்த்தனம் பாடீரே! (ஹரே ராம ஹரே ராம)
வாரி இரைத்தாலும் ரத்தினம் ரத்தினமே
அருமையில் அருமையான கீர்த்தனம் பாடீரே! (ஹரே ராம ஹரே ராம)
உலக மக்கள் உய்ய ஓர் வழி கண்டாரே
அவல நிலை போக்கும் கீர்த்தனம் பாடீரே! (ஹரே ராம ஹரே ராம)
யோகமும் யாகமும் தீர்த்தமும் தெய்வமும்
குடி கொண்ட நாமத்தை கீர்த்தனம் பாடீரே ! (ஹரே ராம ஹரே ராம)
சித்தாகாஸத்தில் மிளிர்ந்திடும் நாமமாம்
யோக சித்தி நல்கிடும் கீர்த்தனம் பாடீரே ! (ஹரே ராம ஹரே ராம)
பாடிடும் பக்தரையும் பாடிடும் தலத்தையும்
பாவனமாக்கிடும் கீர்த்தனம் பாடீரே ! (ஹரே ராம ஹரே ராம)
பறவை விலங்கினம் புல் பூண்டு ஒன்றின்றியே
பரகதி நல்கிடும் கீர்த்தனம் பாடீரே ! (ஹரே ராம ஹரே ராம)
தேவரும் தெரிவரே தெய்வமும் பேசுமாம்
உலகம் வணங்கிடும் கீர்த்தனம் பாடீரே ! (ஹரே ராம ஹரே ராம)
உலகம் அறிய செய்வேன் என சபதம் செய்தாரே
அவர் சபதம் நிறைவேற கீர்த்தனம் பாடீரே! (ஹரே ராம ஹரே ராம)
உணவு மாரிடினும் நீரினில் மாற்றமுன்டோ
நீர் போன்று ஆதாரமாம் கீர்த்தனம் பாடீரே! (ஹரே ராம ஹரே ராம)
இருந்த இடத்தில் இருந்த படியே
வருவினை மாற்றிடும் கீர்த்தனம் பாடீரே! (ஹரே ராம ஹரே ராம)
சைதன்ய தேவரும் நித்யானந்தரும்
பக்தி வெள்ளம் பாய்ச்சிய கீர்த்தனம் பாடீரே! (ஹரே ராம ஹரே ராம)
***
Transliteration in English
1. kaliyayum bali kollum thuli niyamum illAtha
kIrthanam pAdIrE! kIrthanam pAdIrE!
hare rama hare rama rama rama hare hare
hare krishna hare krishna krishna krishna hare hare
2. IrettAvaraNaththai nIkkiyE mukti nalgidum
Irettu sorkkaL koNda kIrthanam pAdIrE! (hare rama..)
3. maNNulaga AsaigaLum viNNulaga AsaigaLum
kaNa pozhudhil nalgidum kIrthanam pAdIrE! (hare rama..)
4. poruLO selavillai eninum aruLO purindhidum
karuvinil varAthu kAkkum kIrthanam pAdIrE! (hare rama..)
5. paNdithan mutharkkoNdu pAmaran varaiyilE
anDi pizhaiththidum kIrthanam pAdIrE! (hare rama..)
6. vAri iraiththAlum raththinam raththinamE
arumaiyil arumayAna kIrthanam pAdIrE! (hare rama..)
7. ulaga makkaL uiyya Orvazhi kaNdArE
avala nilai pOkkum kIrthanam pAdIrE! (hare rama..)
8. yOgamum yAgamum thIrththamum deivamum
kudi koNda nAmaththai kIrthanam pAdIrE! (hare rama..)
9. chitAkAsam thanil miLirndhidum nAmamAm
yOga siddhi nalgidum kIrthanam pAdIrE! (hare rama..)
10. pAdidum bhaktaraiyum pAdidum thalaththaiyum
pAvanam Akkidum kIrthanam pAdIrE! (hare rama..)
11. paravai vilanginam pulpUNDondriyE
paragathi nalgidum kIrthanam pAdIrE! (hare rama..)
12. dEvarum therivAre deivamum pEsumAm
lagam vaNangiDum kIrthanam pAdIrE! (hare rama..)
13. ulagam ariya cheiven ena sabatham seithAre
avar sabatham niraivEra kIrthanam pAdIrE! (hare rama..)
14. uNavu mAridinum nIril mAttram uNdO
nIrpondru AdhAramana kIrthanam pAdIrE! (hare rama..)
15. irundha idaththilE irundha padiyE
varuvinai mAttridum kIrthanam pAdIrE! (hare rama..)
16. chaitanya dEvarum nithyAnandarum
bhakti veLLam pAichiya kIrthanam pAdIrE! (hare rama..)
***
Meaning of Kirtan
1. Oh, ye! sing! Oh, ye! sing! The HYMN! which, sans any discipline/regulation strikes down even the Kali!
2. Oh, ye sing! Oh, ye, sing! The HYMN! which, of sixteen words bestows liberation, transcending sixteen sheaths
3. Oh, ye, sing! Oh, ye, sing! The HYMN which in a moment fulfills worldly and heavenly aspirations!
4. Oh, ye, sing! Oh, ye, sing! The HYMN! Which involves no cost yet heaps blessings, and Protects [one from] future births
5. Oh, ye, sing! Oh, ye, sing! The HYMN! which is sought by all as the very source of life to the learned and the commoner alike
6. Oh, ye, sing! Oh, ye, sing! The HYMN! Which though showered freely around, is certainly a gem, an invaluable gem!
7. Oh, ye, sing! Oh, yee, sing! The HYMN! Which has found a way of liberation for people of the world alleviating misery!
8. Oh, ye, sing! Oh, ye, sing! The HYMN! Which houses [with]in “IT’ Yoga, Yaaga, holy rivers and deities!
9. Oh, ye, sing! Oh, ye, sing! The HYMN! Which shines in cosmic space, and bestows Yoga siddhi!
10. Oh, ye, sing! Oh, ye, sing! The HYMN! Which purifies the devotee who sings and the place where sung!
11. Oh, ye, sing! Oh, ye, sing! The HYMN! Which bestows the highest state on all – birds, animals, grass and plants!
12. Oh, ye, sing! Oh, ye, sing! The HYMN! Which shows Devas [to you] and makes God speak [to you], and revered by the world!
13. Oh, ye, sing! Oh, ye, sing! The HYMN! to fulfil the vow of the One who swore to make it known to the world!
14. Oh, ye, sing! Oh, ye, sing! The HYMN! vital like the water! food may vary but not water!
15. Oh, ye, sing! Oh, ye, sing! The HYMN! Which as is changes destiny!
16. Oh, Ye, sing! Oh, Ye, sing! The HYMN which Chaitanya Mahaprabhu and Nityananda flooded with devotion!
***
Hare Rama Hare Rama Rama Rama Hare Hare
Hare Krishna Hare Krishna Krishna Krishna Hare Hare||